MOTORSPORT: Wederom podium voor RAC Racing in Schleiz 05-08-2012

Tijdens de zesde ronde van het 2012 IDM Superbike kampioenschap heeft het Nederlandse RAC Racing opnieuw een podiumplaats weten te scoren.

Tijdens de eerste race van de dag wist Troy Herfoss als derde de finishlijn te passeren terwijl teamgenoot van Ginhoven ten val kwam. Tijdens de tweede race kwam Herfoss als zesde over de eindstreep en wist Van Ginhoven de twaalfde plaats voor zich op te eisen.
De eerste Superbike race van de dag verliep zeer chaotisch. Na vier ronden werd de race afgevlagd vanwege een crash van een van de coureurs die hierbij voor controle overgebracht moest worden naar het op het circuit gelegen medical centre.
Nadat de race opnieuw gestart was en er een geheel nieuwe wedstrijd zou worden verreden ging het in de tiende ronde opnieuw mis toen de coureurs de hand opstaken vanwege een regenbui. Herfoss reed op het moment van het tonen van de rode vlag op de derde plaats in de race terwijl Van Ginhoven even daarvoor ten val was gekomen over olievlek van een voor hem liggende coureur met technische problemen.
Na veel discussie met de deelnemende teams werd er door de racedirectie besloten de race te hervatten en een “WET’ sprintrace van vijf ronden te rijden. Aangezien het inmiddels gestopt was met regenen vertrokken alle coureurs gewoon op slicks. Herfoss wist zijn hoofd koel te houden en de derde plaats vast te houden in het samengestelde resultaat.
Bij de start van de tweede race was Herfoss wederom voorin het veld te vinden. Op een vierde plaats liggend noteerde de Australiër rondetijden die aanzienlijk sneller waren dan zijn snelste ronde in de kwalificatie maar ongeveer halverwege de race moest Herfoss de koplopers laten gaan en lijdzaam toezien hoe zijn rondetijden omhoog gingen met als gevolg een toch wel enigszins teleurstellende zesde plaats op de eindstreep. Na afloop werd duidelijk dat de achterband compleet versleten was en er zelfs grote stukken rubber waren verdwenen en het eigenlijk een wonder was dat de Australiër de wedstrijd uit heeft kunnen rijden.

Troy Herfoss, derde en zesde plaats

“Dit was een moeilijk weekend. Ik kwam hier voor het eerst en het was moeilijk de juiste snelheid te vinden op dit semi-stratencircuit. Niet alleen het circuit was moeilijk onder de knie te krijgen maar ook de veiligheid op een circuit als deze is iets anders dan op de circuits waar we normaal op rijden. Ik was heel blij dat ik tijdens de races met de voorsten mee kon doen nadat het daar niet op leek tijdens de kwalificaties. De derde plaats is de eerste race was goed, de tweede race had zeker meer ingezeten als de achterband heel gebleven was. Dank aan het hele team voor hun geweldige inzet, het was een hele klus me een fiets te bezorgen waarmee ik voor prijzen mee kon doen. Het is hun gelukt en daarvoor wil ik hun nogmaals bedanken.”

Ghisbert van Ginhoven, DNF en twaalfde plaats

“Van alles naar niets, daarmee vertel ik eigenlijk alles op dit moment. Zo goed het in Assen ging zoveel tegenslag hebben we dit weekend in Schleiz gehad. Bedankt aan het gehele team voor hun inzet en doorzettingsvermogen. Zaterdag kwam ik ten val waarbij mijn motor geheel in vlammen opging. De jongens hebben keihard gewerkt mij zondag weer aan het rijden te krijgen. Dit is gelukt, waarna ik hun vaardigheden nogmaals op de proef stelde door tijdens de eerste race opnieuw ongelukkig ten val te komen. Opnieuw waren de mannen in staat me voor de tweede race van de dag een compleet gerepareerde machine te bezorgen om daarmee als twaalfde over de finish te komen. Top mannen, nogmaals bedankt.”

Evert Slager, teammanager RAC Racing

“Dit was met recht een moeilijk weekend, ik heb me een aantal keren afgevraagd hoeveel pech kun je als team hebben in een weekend. Tijdens de eerste kwalificatie kreeg Ghisbert te maken met een klein technisch probleem waardoor hij slechts een paar ronden kon rijden. Tijdens de tweede kwalificatie kwam hij al na twee ronden ten val waarbij zijn motor in vlammen op ging en het een gigantische klus was voor de monteurs deze weer op te bouwen. Na een goed verlopen warm-up ging het in de eerste race op zondag opnieuw mis waardoor de monteurs weer op de proef gesteld werden om voor de tweede race de machine gereed te krijgen. Wederom wisten ze het voor de tweede race te fixen en alles op tijd klaar te hebben. De podiumplek van Troy in de eerste race was dan ook een welverdiende beloning voor de vele uren arbeid. Klasse mannen!!.”

 

Tegenslag voor RAC Racing op Schleizer Dreieck04-08-2012

Na het overweldigende succes tijdens de vorige ronde van het IDM op het TT circuit Assen kreeg het het RAC Racing Team tijdens de trainingsdag van de zesde ronde van het kampioenschap op het semi-stratencircuit van Schleiz de nodige tegenslagen te verwerken.

Voor Troy Herfoss is het de eerste keer dat hij actief is het op het semi-stratencircuit van Schleiz en de talentvolle Australiër had de nodige aanpassingsproblemen om zijn ritme te vinden op het in de bossen en tussen de maisvelden gelegen circuit. Tijdens de eerste kwalificatie zocht Herfoss lange tijd naar de juiste afstelling maar op het moment dat de Australiër tevreden was over de set-up en een nieuwe zachtere band had laten monteren werd de sessie stilgelegd door een rode vlag situatie, dit nadat een collega coureur zijn motor opblies en een gigantisch oliespoor achter liet op een snel gedeelte van het circuit waarover ook nog eens twee coureurs op hoge snelheid ten val kwamen. De sessie werd hierna niet meer herstart waardoor Herfoss genoegen moest nemen met een voorlopige tiende startpositie. Tijdens de tweede kwalificatie wist Herfoss zijn snelste tijd uit de ochtendsessie met ruim een halve seconde aan te scherpen en stelde hij de achtste startplaats veilig voor de twee op zondag te verrijden races.

Voor Ghisbert van Ginhoven werd het een dag om snel te vergeten. Tijdens de eerste kwalificatie kwam Van Ginhoven al na twee volledig verreden ronden de pitstraat binnen rijden met een op drie cilinders lopende BMW S 1000 RR vanwege een kapotte bougie. Na een lang bezoek aan de pitbox kon Van Ginhoven met nog ruim zeven minuten te gaan in de sessie weer de baan op. De Leidschendammer kreeg echter al twee bochten de rode vlag getoond vanwege het eerder in dit bericht genoemde incident. Tijdens de tweede volledige ronde had Ghisbert echter al laten zien dat hij na zijn zege in Assen ook hier in Schleiz weer snode plannen had door de achtste tijd te laten noteren.

Vol goede moed werd er dan ook uitgekeken naar de tweede kwalificatie maar helaas duurde deze nog korter dan de ochtendsessie. Van Ginhoven kwam in zijn eerste volledige ronde ten val waarbij zijn BMW S 1000 RR vlam vatte en wederom de rode vlag getoond werd. De RAC Racing coureur kwam er zelf zonder kleerscheuren vanaf, bezorgde zijn monteurs wel wederom het nodige werk en moest wederom de rest van de sessie vanaf de zijlijn aanschouwen. Aan het eind van de kwalificatie bleek de tijd uit de ochtend toch nog goed voor de negende startplaats op de grid.

Leave A Comment

  1. Voor vragen, suggesties of opmerkingen vul onderstaand formulier in.