MOTORSPORT: Overweldigend succes voor RAC Racing in Assen22-07-2012

Met een eerste plaats, een tweede plaats en twee derde plaatsen tijdens de twee verreden Superbike races is het IDM weekend op het TT circuit Assen voor RAC Racing zeer succesvol verlopen.

Onder zonnige omstandigheden gingen de IDM Superbike coureurs om 12.00 uur van start voor hun eerste race van de dag. Van Ginhoven, die vanaf de pole aan de race mocht beginnen, kende een voor zijn doen goede start maar helaas werd de wedstrijd al na drie ronden afgebroken vanwege een rode vlag situatie nadat Karl Muggeridge ten val was gekomen en zijn machine vlam vatte. Voor Herfoss kwam de rode vlag niet helemaal ongelegen aangezien de Australiër, naast een slechte start, vanaf de start te maken had met een niet werkende achterband.

Na de herstart was Van Ginhoven vijf ronden nodig om de leiding in handen te krijgen. Eenmaal aan kop liet de Nederlander zien deze wedstrijd niet te kloppen te zijn. Met een snelste ronde van 1’37.9 en de overige vijftien volledige raceronden allemaal in de 1’38  werd er een gat geslagen van drie seconden op de achtervolgers. Deze voorsprong wist de RAC Racing coueur tot op de eindstreep vast te houden en daarmee zijn allereerste IDM Superbike zege te behalen.

Met een nieuw gemonteerde achterband begon Herfoss aan de herstarte race. De start van de Australiër was niet goed en het duurde dan ook een aantal ronden voordat Herfoss zijn weg naar voren had weten te vinden. Op de vierde plaats liggend en met een achterstand van 1,7 seconde op de nummer drie begon de RAC Racing coureur aan zijn laatste ronde van de wedstrijd. Wat niemand meer voor mogelijk hield gebeurde, Herfoss zat bij het aanremmen voor de laatste bocht aan het achterwiel, plaatste een alles of niets poging welke lukte om vervolgens met miniem verschil als derde de eindstreep te passeren.

Met een zege en een derde plaats kon de dag na dit succes al niet meer stuk voor het team en de vele aanwezige sponsoren, relaties en gezinnen van de Stichting Racen tegen Kanker en de Stichting Happy Smile, maar beide coureurs en het team waren er op gebrand om later op de dag dit huzarenstukje nog een keer te herhalen in de tweede race.

Bij de start van de tweede race was het Matej Smrz die als snelste uit de startblokken kwam maar even later kreeg de Tsjech bezoek van de twee RAC Racing coureurs. Het drietal wist een gaatje te slaan op de rest van het veld en het was dan ook al snel duidelijk dat de winnaar uit de kopgroep zou komen. Diverse keren werd er van positie gewisseld maar ondanks dat Herfoss in de laatste allerlaatste ronde nog een verwoede poging deed om de leiding over te nemen – een actie die echter mislukte en waarbij de Australiër ook nog de tweede plaats kwijtraakte aan zijn teamgenoot – moesten de twee in Nederlandse dienst rijdende BMW S 1000 RR coureurs genoegen nemen met de tweede en derde plaats achter de Tsjech.

Al met al kan het RAC Racing Team, met de pole, de snelste raceronde, vier podiumplaatsen en twee keer de merkenbokaal terugkijken op meer dan een geslaagd raceweekend op het TT circuit Assen.

Over twee weken reist het team af naar het Duitse Schleiz om op het bekende semi-stratencircuit in actie te komen voor de zesde ronde van het 2012 IDM kampioenschap.

 

Ghisbert van Ginhoven, pole, snelste raceronde, eerste en tweede plaats

“We rijden al een tijdje mee in het IDM Superbike kampioenschap en het is natuurlijk geweldig dat het nu juist in Assen lukt om mijn eerste overwinning te behalen. Helaas blijven mijn starts het zwakste punt en daar zal ik aan moeten blijven werken, maar dit weekend hebben we als team aangetoond dat we er gewoon bij horen en mee kunnen doen met de snelste coureurs in het veld. Graag wil ik iedereen bedanken die het mogelijk maakt dat we de sport op dit niveau kunnen bedrijven, de sponsoren, het team en iedereen die zijn steentje hier aan heeft bijgedragen. Allemaal bedankt voor jullie steun in welke vorm dan ook.”

 

Troy Herfoss, vierde startplaats, twee keer derde plaats

“Allereerst wil ik Ghisbert feliciteren met zijn eerste overwinning in het IDM, hij was dit weekend echt ongelofelijk sterk. Ik ben heel erg tevreden met mijn twee podiumplaatsen al had ik de tweede race graag willen winnen. Ik had een plannetje in mijn hoofd om in de laatste ronde toe te slaan. Ik wist waar ik Smrz kon pakken maar juist op het moment dat ik het probeerde verschakelde ik me en daarmee was mijn kans verkeken. Ik had RAC Racing ook graag een overwinning willen schenken, iedereen werkt er keihard voor en dat had ik graag terug willen betalen in de vorm van een zege in de tweede race.”

Evert Slager, Teammanager RAC Racing

“Het is natuurlijk geweldig om al deze successen te behalen, helemaal als het dan ook nog eens gebeurt tijdens het raceweekend op ons thuiscircuit in Assen. We weten al het hele seizoen dat het er in zit maar telkens lukte het net niet, en dat nu uitgerekend dit weekend alles op zijn plaats valt is echt geweldig om mee te maken. Op zaterdag tijdens de kwalificaties lieten Ghisbert en Troy al zien dat het er in zat, maar juist dan is het zaak rustig en geconcentreerd te blijven werken. Troy, Ghis en het hele team zijn hier heel goed mee omgegaan en daar wil ik ze bij deze heel erg voor bedanken. Ook dank aan alle sponsoren, fans en families van de Stichting Racen tegen Kanker en Stichting Happy Smile die dit weekend aanwezig waren

Leave A Comment

  1. Voor vragen, suggesties of opmerkingen vul onderstaand formulier in.